Gdańsk: Świadczenie usług w zakresie przygotowania i dostarczania posiłków dla Szkoły Podstawowej nr 12 w Gdańsku oraz oddziałów przedszkolnych Szkoły
Numer ogłoszenia: 163730 - 2015; data zamieszczenia: 02.07.2015
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Szkoła Podstawowa nr 12 , ul. Człuchowska 6, 80-180 Gdańsk, woj. pomorskie, tel. 58 785 01 00, faks 58 785 01 02.
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: jednostka samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Świadczenie usług w zakresie przygotowania i dostarczania posiłków dla Szkoły Podstawowej nr 12 w Gdańsku oraz oddziałów przedszkolnych Szkoły.
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest usługa w zakresie przygotowania i dostarczania posiłków dla Szkoły Podstawowej nr 12 w Gdańsku ul. Człuchowska 6 oraz oddziałów przedszkolnych Szkoły Podstawowej nr 12 ul. Człuchowska 4. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania i dostarczenia do Zamawiającego w okresie od dnia 07.09.2015 roku do 23.06.2016 roku posiłków - obiadów 2 - daniowych z kompotem. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 29 czerwca 2010 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz. U. z 2010 r. Nr 136 poz. 914 z późn. zm. łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. Wykorzystane do przygotowania posiłku produkty muszą być wolne od GMO. Obiad musi spełniać następujące warunki ilościowe i jakościowe: zupa: gramatura nie mniej niż 200 ml - kaloryczność 200kcal, w skład której wchodzi wywar warzywno-mięsny, odpowiednie warzywa oraz raz w miesiącu zupa owocowa z surowych lub mrożonych owoców, dopuszcza się tylko jeden raz w tygodniu zupę zabielaną lub z zacierką, drugie danie: ziemniaki, kasz, ryż - 200g; mięso - ryba (filet) nie mniej niż 120 g; surówka nie mniej niż 120 g; kompot: gramatura nie mniej niż 200 ml. Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: jadłospis powinien być urozmaicony tzn. rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu, w każdym tygodniu powinien być dostarczany co najmniej 3 razy obiad z mięsem - tym co najmniej raz sztuka mięsa - mięso nieprzetworzone, a w pozostałe dni naprzemiennie: ryba - filet, dania mięsno - warzywne, dania na bazie twarogu, jaj wraz z surówką, nie częściej niż dwa razy w miesiącu mogą być podawane dania makaronowe, raz na miesiąc naleśniki, placki ziemniaczane czy racuchy (zamiennie) - wyprodukowane przez Wykonawcę do posiłków typu racuchy, placki ziemniaczane, ryż na słodko, makaron itp. zamiast surówki serwowany powinien być owoc lub jogurt, ziemniaki duszone powinny być przygotowane bez tzw. ulepszaczy (dodatku wody, czy dużej ilości mleka), potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych - konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych, w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone, do przygotowania posiłku zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych, stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie cukru i soli oraz innych przypraw, obiady muszą być przygotowywane ze świeżych surowców tzn. z nieprzetworzonego wcześniej mięsa, surowych warzyw (sezonowo w okresie zimowym dopuszcza się stosowania mrożonek warzywno-owocowych). ważna jest estetyka potraw i posiłków. Zamawiający zastrzega sobie, że posiłki muszą spełniać normy żywieniowe dla odpowiedniej grupy wiekowej, gramatura i kaloryczność odpowiednia dla młodzieży w wieku od 5 do 12 lat zgodnie z przepisami dotyczącymi produkcji żywności. Nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku typu puree. Podawany makaron musi być ugotowany al dente. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno- epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Wykonawca zobowiązuje się do odbioru każdego dnia odpadów żywieniowych, niejadalnych produktów zgodnie z obowiązującymi przepisami, każdego dnia do godziny 15.30. Wraz z posiłkami powinny być dostarczone czyste pojemniki na odpady żywieniowe. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług. Transport posiłków powinien odbywać się w termosach będących własnością Wykonawcy zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności. Dostarczenie posiłków z miejsca produkcji do pomieszczeń dystrybucji w szkole realizowane będzie przez Wykonawcę na jego koszt. Zamawiający posiada własne naczynia talerze, sztućce. Zamawiający przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym z usług stołówki szkolnej. Koszty związane z wydawaniem obiadów, myciem naczyń, sprzątaniem stołówki oraz rozliczania płatności ponosić będzie Zamawiający - nie należy tych kosztów ujmować do kalkulacji ceny obiadu. Liczba dostarczanych posiłków: Zakłada się dostarczanie średnio 550 posiłków dziennie, co uwzględniając ok 182 dni nauki szkolnej w okresie trwania umowy daje 100100 posiłków w ciągu trwania umowy. Liczba rzeczywiście dostarczonych posiłków będzie wynikać z potrzeb Zamawiającego. Zastrzega się możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczonych obiadów danego dnia. W przypadku gdy ilość obiadów będzie mniejsza niż planowana na dzień przez Zamawiającego, Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia finansowe z tego tytułu. Wykonawca będzie obciążał Zamawiającego tylko za faktycznie zamówioną ilość posiłków. Ilość posiłków na dany dzień Zamawiający będzie zgłaszał Wykonawcy do godziny 9.00 danego dnia. Świadczenie usług w zakresie przygotowania i dostarczania posiłków dla Szkoły Podstawowej nr 12 w Gdańsku oraz oddziałów przedszkolnych Szkoły. Posiłki Wykonawca dostarczy w dwóch turach: I tura na godzinę 10.40 do stołówki szkolnej przy ul. Człuchowskiej 6 oraz oddziałów przedszkolnych ul. Człuchowska 4, druga tura na godzinę 12.15 do stołówki szkolnej ul. Człuchowska 6 za pośrednictwem własnego transportu dostosowanego do przewozu posiłków zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie normami sanitarno - epidemiologicznymi. Wykonawca zobowiązuje się, że posiłki podczas transportu będą odpowiednio opakowane - w taki sposób, aby opakowanie gwarantowało nienaruszalność, spełniające obowiązujące przepisy sanitarne, zachowujące temperaturę oraz jakość przygotowanych posiłków. Dostarczone posiłki z zewnątrz należy przewozić w termosach zapewniających temperaturę żywności zgodną z wymogami: min. Temp. Zupy 80°C, II dania 75°C ,płynów 80°C a maksymalna temp produktów zimnych 15°C. Termosy będą myte i poddawane procesowi wyparzania i dezynfekcji w siedzibie Wykonawcy. W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji dnia pracy szkoły, dostawa obiadu odbędzie się o innej godzinie - po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą. W każdy czwartek poprzedzający tydzień, którego jadłospis dotyczy Wykonawca będzie dostarczał, tygodniowy jadłospis na kolejny tydzień z podaniem składników wagowych gramatury potraw - do wiadomości Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania jakości obiadów zgodnie z przedstawionym jadłospisem. W przypadku gdy jadłospis nie zostanie zaakceptowany przez Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany jest do dokonania zmian zgodnie z sugestiami i ponownego przesłania jadłospisu do piątku poprzedzającego tydzień, którego jadłospis dotyczy. Wykonawca po upływie każdego miesiąca dostarczy Zamawiającemu fakturę za wykonaną usługę, którą Zamawiający zobowiązuje się uregulować w terminie 7 dni od daty doręczenia. Zapłata nastąpi przelewem na konto Wykonawcy..
II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.31.00-3.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.
II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 23.06.2016.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.2) ZALICZKI
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
O udzielenie zamówienia publicznego mogą ubiegać się wyłącznie Wykonawcy, których oferta odpowiada zasadom określonym w ustawie - Prawo zamówień publicznych oraz spełnia wymagania określone w niniejszych istotnych warunkach zamówienia. W postępowaniu mogą wziąć udział Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące - posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania. Zamawiający uzna warunek ten za spełniony poprzez złożenie przez Wykonawcę Decyzji Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu, potwierdzająca spełnianie wymagań sanitarno-higienicznych dotyczących pomieszczeń, wyposażenia, sprzętu i urządzeń (na podstawie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz. U. z 2010r. Nr 136 poz. 914 z późn. zm.).
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Warunek zostanie spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert (a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie), wykonał lub wykonuje należycie co najmniej jedną usługę o podobnym charakterze co przedmiot zamówienia a jej wartość wyniosła minimum 150 000,00 zł (brutto) - załącznik nr 5 do SIWZ;
III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Warunek zostanie spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że dysponuje jedną osobą z uprawnieniami dietetyka.
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Nie podlegają wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia na podstawie art. 24 ust 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych. Zamawiający uzna spełnienie w/w warunku poprzez złożenie aktualnego odpisu z właściwego rejestru lub centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji oraz oświadczenia stanowiącego załącznik nr 8 do SIWZ.
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Warunek zostanie uznany za spełniony jeżeli wykonawca złoży stosowne oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu Ocena spełnienia powyższego warunku będzie dokonywana metodą spełnia lub nie spełnia, w oparciu o wymagane dokumenty i oświadczenia dołączone do oferty.
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:
Wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełnienia warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1 pkt 4 ustawy, na zasoby innych podmiotów przedkłada następujące dokumenty dotyczące podmiotów, zasobami których będzie dysponował wykonawca:
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.sp12.gda.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Szkoła Podstawowa Nr 12, u. Człuchowska 6, 80-180 Gdańsk.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 03.08.2015 godzina 13:00, miejsce: Szkoła Podstawowa Nr 12, u. Człuchowska 6, 80-180 Gdańsk, pokój 102.
IV.4.5) Termin związania ofertą: do 23.06.2016.
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie